Ujra të Thella

Lundro në ujra të thella

Kush i ndërtoi piramidat egjiptiane? PDF Print E-mail
User Rating: / 16
PoorBest 
Enigma
Unë mund të kujtoj qëndrimin në shkretëtirën afër Kairos dhe vështroja Sfinksin e Piramidës së Madhe të Gizës, një nga strukturat më mbresëlënëse në Tokë, dhe duke numëruar veten jashtëzakonisht me fat që të jem atje. Piramida mbart disa statistika mbresëlënëse. Ajo është 137 metra e gjatë dhe përbëhet nga 2 milionë blloqe prej guri, me peshë 2,5 ton deri në 50 ton. Pesha e piramidës është 6 milion ton. Këndet në katër qoshet janë pothuajse perfekte dhe të lidhura pothuajse saktësisht të katër pikat e busullës. Palët e pjerrta janë 52 gradë. Kjo është një nga të Shtatë mrekullitë origjinale të Botës.

Piramidat janë shumë impresionuese sa që shpesh pyesim veten se kush mund t’i ketë ndërtuar ato rreth 4500 vjet më parë. Disa madje shkojnë aq larg sa për të sugjeruar se nuk është e mundur që këto struktura të jenë bërë nga veprat e njerëzve, por u bën nga Alienët.

Kush i ndërtoi piramidat, Alienët apo Njerëzit?

Shembulli i Alienëve:

Piramidat janë kaq të sakta në një linjë me pikat e busullës sa që vetëm Alienët mund të kenë arritur këtë mijëra vjet më parë. Këndi i pjerrët i palëve është kaq i saktë sa vetëm Alienët mund ta kenë bërë këtë. Blloqet janë të rënda dhe piramida është e gjatë. Në periudhën 2500 p.e.s. njeriu nuk i kishte mjetet ose njohuritë e nevojshme për të ndërtuar piramidat. Si Alienët i ndërtuan piramidat nuk është e njohur, por ata do të punonin me përdorimin e pajisjeve të ndërtimit të përparuara.

Shembulli i Njerëzve:

Kurrë s’duhet nënvlerësuar zgjuarsinë e njeriut. Ne sot përdorim makineri për të kryer pothuajse të gjitha punët tona të ndërtimit, e ndonjëherë harrojmë se makineria, në aspektin e ngjarjeve historike, është një zhvillim shumë i ri, vetëm rreth disa qindra vjet apo më shumë. Njerëzimi menaxhoi shumë mirë edhe pa to për mijëra vjet. Ne kemi harruar teknikat që janë përdorur në ndërtimin e piramidave, por kjo nuk do të thotë se ne jemi në gjendje të punojmë si janë kryer.

Në mënyrë që të përpiqemi dhe të vendosim kush i ndërtoi piramidat ne duhet t’i shqyrtojmë provat që kemi. Ne kemi vetëm piramidat vetë, vendet e gërmimeve dhe llogaritë historike.

Dëshmitë:

Le te fillojme me vendin e gërmimit. Në qoftë se keni qenë atje, ju do të dini se kjo duket si çdo gurore që ju mund të shihni sot, me përjashtim se nuk duket asnjë makineri. Në faqet gurore janë të prerë blloqet e shkëmbit kjo tregon shenjat e dukshme të zhvillimit sistematik të prerjes së blloqeve nga ana e parme dhe transportimin e tyre. Blloqet janë të latuara me daltë, këtë e tregojnë shenjat e përsëritura. Nuk ka asgjë tjetër në punën e këtyre blloqeve, përveç punës së modës së vjetër gurore duke përdorur një çekiç druri dhe daltë. Askund s’ka ndonjë shenjë të teknologjisë së përparuar, vetëm e kundërta. Blloqet ishin latuar në shkëmb me punë fizike, shenjat janë të pagabueshme. Daltat që janë përdorur janë bërë prej bakrit, metal i fortë për atëherë, por edhe ato ishin të mira vetem për rreth 100 rrahje, edhe pse guri gëlqeror është relativisht i butë dhe i lehtë për tu punuar në krahasim me të tjerët, si graniti. Daltat bëheshin të pamrehura mirë, dhe procesi përsëritej me një ekip të farkatarëve të cilët vazhdimisht mprehnin dhe kalitnin ato.

Si u transportuan blloqet në piramidat? Me fuqi njerëzore. Shumica e blloqeve në rajonin e 2,5 ton u transportuan në rreshqitëse druri. Ata sigurisht mund të kenë zgjedhur çdo madhësi për blloqe, por kjo duhet të ketë qenë e madhësisë optimale, të mëdhat ndoshta do të kenë ngadalësuar ato. Një ekip i burrave me litar mund ta tërhiqte, dhe mund t’i kenë vënë pak ujë për të ndihmuar rrëshqitësen për rrëshqitje të lehtë. Është vlerësuar se ajo mund të ketë marrë 10 vjet vetëm për të ndërtuar platformën nga miniera për piramidat. Në këtë mënyrë të gjitha blloqet mund të transportohen në faqen e piramidës, pa paraqitur ndonjë sfidë te pakapërcyeshme. Deri tani nuk ka teknologji aliene të nevojshme, kjo mund të bëhet nga të gjithë të organizuar mirë me ekipet e meshkujve dhe një përdorim të madh të punës fizike.

Forca e punës nuk ishin robërit, Egjiptasit nuk kishin nevojë për skllevër. Nili furnizonte një tokë shumë pjellore ku bujqësia ishte relativisht e lehtë dhe kishte ushqime të bollshme. Ky qytetërim kishte kohë në duart e tyre, nuk është çudi që ata ishin matematicienë të mëdhenj, astronomë dhe arkitektë. Forca e punës është bërë kryesisht prej fermerëve, prej të rekrutuarve mbarëkombëtar për një periudhë duke filluar nga disa muaj deri në disa vjet, dhe atë kohë ata i shërbenin mbretit të tyre. Një total prej 20.000 në 30.000 punëtorë do të kishte qenë e nevojshme për këtë detyrë, duke filluar nga transportues të pakualifikuar, njerëz të aftë për punë gurore, mason të cilët përfundonin blloqet, burra që vendosin blloqet, nënpunës dhe furnizues ushqimesh. Një fshat kishte qëllim ndërtimin e shtëpive për të gjithë dhe ata ishin të ushqyer mirë dhe të kujdesur në këmbim të punës së tyre. Mbetjet e fshatit ende mund të shihen edhe sot.

Tani për të bërë piramidat rreth 2550 p.e.s., Mbreti Khufu, faraoni i dytë i dinastisë së katërt, porositi ndërtimin e varrit të tij në Giza. Disa shkencëtarë besojnë se kjo mori rreth 80 vjet për tu ndërtuar. Ka një numër mënyrash të kësaj se si mund të kenë arritur, si metodë e vetme në dispozicion për egjiptianët e lashtë ishte-njeriu me pushtet, dhe ata ishin me bollëk.

Blloqet janë të përcaktuara në shtresa, çdo shtresë e njëpasnjëshme vie më e vogël se ajo poshtë saj, për t'i dhënë formë piramidale. Nuk kërkohet teknologji aliene. Shumë njerëz të zgjuar Egjiptasit.

Pas çdo shtrese të njëpasnjëshme lartësia duhet të jetë më e madhe. Përfundimisht me këtë metodë do të arrinte deri në fund.

Së fundi, e gjitha që kishte mbetur ishte vendosja e bllokut përfundimtar, u vendosën gurët në mënyrë që të ndihmonin tërheqjen e blloqeve në rrugën e tyre. Piramidat kërkuan shumë punë edhe për dizajnin e brendshëm dhe ndërtimin e dhomave të varrimit, dhe kjo nuk ishte detyrë e lehtë. Blloqet që të mbrohen dhomat e varrimit janë 50 ton granit. Edhe me ekipet e madhe të njerëzve në dispozicion të tyre dhe një sistem mbikëqyrësish, ajo do të kishte qenë një detyrë e vështirë dhe e rrezikshme. Janë ende shenjat e dukshme në blloqet dhe në brendësi të piramidës që janë përdorur për të udhëhequr blloqet nëpër pozitat e veta. Vështirë, por jo e pamundur.

Ata ishin Njerëz që ndërtuan piramidat dhe nuk bënë gabime. A nuk po i vlerësojmë zbulimet e egjiptianëve të lashtë apo të personelit të trajnuar që ishte në dispozicion të tyre. Ajo ishte një përpjekje kolosale e punës ekipore duke marrë 80 vjet për të përfunduar piramidat.

Si i kanë lidhur qoshet e piramidës në mënyrë të saktë me katër pikët e busullës? Kjo ishte pjesa më e lehtë. Ata moren vetëm një mur të lakuar përball Veriut si dhe zgjodhen një yll në anën Lindore dhe e shënuan me një vijë në krye të murit duke treguar atë. Shenjuan vijën tjetër në mur kur ylli ishte në horizontin Perëndimor. Bën një vijë të drejtë poshtë murit, duke përdorur një plumbçe, dhe pastaj zgjatën ato së bashku në terren deri sa të mblidhet edhe vija tjetër. Ndan me dysh këtë kënd dhe tani kanë një linjë të treguar pikërisht përmes Veriut.
Pas kësaj vetëm bëhet vendosja e shënuesve në terren për të katër qoshet e piramidës. Siç thamë, kjo është pjesë e lehtë, ajo nuk kërkon teknologji aliene, vetëm pak tru.

Si e kanë arritur një kënd të tillë të përsosur 52 shkallë pjerrtësi? Për arsye se ata ishin të zgjuar! Ata ishin mjeshtrit e këndeve, një aftësi që kishin fituar me anë të astronomisë, dhe gjithashtu nëpërmjet një njohurie të mirë të matematikës. Çdo murator që ka punuar në blloqet e jashtme kishte një shabllon me një kënd prej 52 gradë.

Misteri zgjidhet, se si përfunduan. Ndoshta nuk u përdor metodë e saktë. Nuk ka absolutisht asnjë nevojë për të sugjeruar se ato nuk mund të bëhen me fuqinë e njeriut, dhe sigurisht nuk ka nevojë për të sugjeruar se janë bërë me ndihmën e Alienve. Kjo ide është absurditet i pastër.

Pse janë ndërtuar piramidat? Ato ishin varret e mbretit. Egjiptianët e kishin vërejtur gjatë një pikë në qiell rreth të ciles të gjitha yjet u shfaqnin në formë të rrotës dhe besohet se zona të jetë një vend i pavdekshëm. Drejtimi i piramidave me pikat e busullës ishte i lidhur me atë "vendin e pavdekshëm" në qiell, dhe besohet të paraqesin rrezet e Diellit. Piramidat ishin në fakt një mjet i projektuar për të transportuar mbretin në vendin e pavdekshëm në mënyrë që ai të mund të jetojë përgjithmonë, si do të donin të gjithë punëtorët që ndihmuan në ndërtimin e tyre.

Kjo teori e ndërtimit të piramidave konsiderohet nga ekspertët më e mundshmja. Është një fakt i njohur se gurët ishin gdhendur në minierë. Mbishkrimet në brendësi të piramidës tregojnë se ekipet janë përdorur në konkurrencë me njëri-tjetrin, me interpretuesit më të mirë duke marrë "shpërblime" e pije shtesë ose ditë të lira. Kjo fuqi e madhe puntoresh të rekrutuar është një fakt i njohur historik. Fuqia punëtore e nevojshme dhe koha që do të marrë ka qenë shumë mirë e llogaritur. Lloji i shablloneve të përdorura është e hapur për pyetje, por të gjithë janë dakord se shabllonet janë përdorur, nuk ka asnjë mënyrë tjetër që mund të ishte bërë. Dhe kjo ishte bërë - nga njerëzit!
 
Artikuj të Tjerë

  Sondazhe

  Mendoni se Edi Rama i sherben masonerise ?
   

  EditoriaL


  Eksplore

  Foto Lajme

  Foto Lajme
  You are here  : Home Mistere Enigma Kush i ndërtoi piramidat egjiptiane?

  Video Lajme

  Get the Flash Player to see this player.
  Get the Flash Player to see this player.
  Get the Flash Player to see this player.
  Get the Flash Player to see this player.