Ujra të Thella

Lundro në ujra të thella

Facebook, si një filial i CIA-s PDF Print E-mail
Le të supozojmë se takoni një njeri krejt të panjohur: në kafene, në metro, në një bulevrad. Ky i panjohur ju pyet, se ku banoni, a jeni i fejuar apo i martuar, apo çfarë bindjesh politike keni.
"E ç´ju duhet juve kjo?" - do të përgjigjeshit ju, si person real.

Por për shumë persona që depozitojnë profilet e tyre në internet, një gjë e tillë konsiderohet më se normale, si p.sh. në rrjetin “Facebook“.

Kthehemi 25 vjet më pas, në fillim të viteve 80. Qeveria gjermane planifikoi asokohe numërimin e popullsisë. Për këtë qytetarëve iu shtruan disa pyetje personale:
Jetoni në apartament apo në shtëpi? Keni telefon? Çfarë profesioni keni?

Miliona qytetarë e quajtën një gjë të tillë si ndërhyrje në sferën private dhe krijuan qindra iniciativa qytetare kundër kësaj nisme të qeverisë.

Këto lëvizje patën sukses: më 15 dhjetor 1983 Gjykata Kushteteuese Gjermane e ndaloi numërimin e popullsisë, në mënyrën se si ishte planifikuar të kryhej ai. Gjykata e argumentoi këtë me të drejtën themelore mbi privatësinë e të dhënave personale: Çdo qytetar ka të drejtë të vendosë vetë mbi publikimin dhe përdorimin e të dhënave personale.
Lexo më shumë...
 
Anaksimandri PDF Print E-mail
Anaksimandri, ishte filozofi i dytë natyror i Jonisë, qytetar i Miletit, si Thali, të cilët përveç të tjerash ishin dhe miq të ngushtë. Pak gjëra janë të njohura për jetën e tij private. Elianosi e paraqet si një udhëheqës të aftë të Miletusit në Amfipoli.

Përllogaritjet e Apollodorit tregojnë si datë lindjeje 547 p.e.s dhe datë vdekjeje 610 p.e.s. Burime të ndryshme bëjnë të ditur se Anaksimandri ishte një studiues i suksesshëm i Astronomisë dhe Gjeografisë. Madje shumë të tjerë bënin fjalë se shfaqja e përdormit të dritës në Greqinë e lashtë, dhe krijimi i hartës të botës së njohur u realizuan nga ai.
Lexo më shumë...
 
Zanat dhe Orët në “Lahuten e Malcis” te At Gjergj Fishtes! PDF Print E-mail
Në gojën e popullit, kur përmendën Zanat dhe Orët, thuhet Shtojzovallet, që do të thotë Shtojua, o Zot, vallet. Zanat dhe Orët janë qenie mitologjike, ndërsa fjala “Shtojzovallet” vjen si eufemizëm për Zanat dhe Orët ose për të dyja së bashku.

Ky ligjërim ishte i përgjithshëm në kapërcyell të shek.XIX-XX kur ngjizej Lahuta e Malcis, ndërsa sot në ligjërimin e shkruar ndodh të përdoret eufemizmi Shtojzovallet, sikur të bëhej fjalë për qenie mitologjike, pavarësisht nga Zanat dhe Orët. Në popull thuhet edhe Zanat e Malit, çfarë nënkupton se vendqëndrimi tyre ka qenë përgjithësisht mali, prandaj gjinorja “e malit” është identifikim: Zana e Veleçikut (Zana e Malit të Veleçikut), Zana e Miliskaut

(Zana e Malit të Miliskaut). Për Orët thuhet: Ora e Shalës ose Orët e Dukagjinit dhe Ora e Shtëpisë ose Ora filanit me kuptimin përkujdestarja misterioze e krahinës, e shtëpisë apo e aksh individi. Për këtë arsye mund të arrijmë në përfundimin se funksioni i dallon Zanat prej Orëve.
Lexo më shumë...
 
Kush i ndërtoi piramidat egjiptiane? PDF Print E-mail
Unë mund të kujtoj qëndrimin në shkretëtirën afër Kairos dhe vështroja Sfinksin e Piramidës së Madhe të Gizës, një nga strukturat më mbresëlënëse në Tokë, dhe duke numëruar veten jashtëzakonisht me fat që të jem atje. Piramida mbart disa statistika mbresëlënëse. Ajo është 137 metra e gjatë dhe përbëhet nga 2 milionë blloqe prej guri, me peshë 2,5 ton deri në 50 ton. Pesha e piramidës është 6 milion ton. Këndet në katër qoshet janë pothuajse perfekte dhe të lidhura pothuajse saktësisht të katër pikat e busullës. Palët e pjerrta janë 52 gradë. Kjo është një nga të Shtatë mrekullitë origjinale të Botës.

Piramidat janë shumë impresionuese sa që shpesh pyesim veten se kush mund t’i ketë ndërtuar ato rreth 4500 vjet më parë. Disa madje shkojnë aq larg sa për të sugjeruar se nuk është e mundur që këto struktura të jenë bërë nga veprat e njerëzve, por u bën nga Alienët.
Lexo më shumë...
 
Hallouini, nje ftese drejt okultit apo nje mundesi per te deshmuar ? PDF Print E-mail
Jam i sigurt që secili prej nesh ka dëgjuar ose di sado pak në lidhje me festën e shtrigave apo të të vdekurve dhe gjithçkaje tjetër të frikshme që zakonisht njihet me emrin Hallouin (Halloween në anglisht).

Por a jemi të gjithë të vetëdijshëm për ekspozimin që kjo festë i bën okultit? Hallouini festohet çdo vit me datë 31 tetor në shumë vende të botës perëndimore dhe popullariteti i saj vihet re zakonisht në numrin e filmave të huaj të cilët e përmbajnë kete feste si dhe ne festimet e tjera që kryhen.

Gjate kesaj feste njerëzit vishen me kostume të ndryshme, shpesh herë të frikshme, dhe shkojnë që të vizitojnë njëri-tjetrin nëpër shtëpi, ose mblidhen sëbashku për të festuar, etj.

Fatmirësisht kjo festë nuk është shumë e përhapur mes shqiptarëve dhe kjo është diçka për të cilën mund ta falenderojmë Perëndinë.
Lexo më shumë...
 
 • «
 •  Starto 
 •  Pas 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  Para 
 •  Fund 
 • »


Sondazhe

Mendoni se Edi Rama i sherben masonerise ?
 

EditoriaL

Who's Online

We have 38 guests online

Reklama

Featured Links:
Joomla!
Joomla! The most popular and widely used Open Source CMS Project in the world.
JoomlaCode
JoomlaCode, development and distribution made easy.
Joomla! Extensions
Joomla! Components, Modules, Plugins and Languages by the bucket load.
Joomla! Shop
For all your Joomla! merchandise.

You are here  : Home

Video Lajme

Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.
Get the Flash Player to see this player.